Firmy zajmujące się sprzedażą napojów na masową skalę, korzystają do porcjowania gorących płynów, takich jak kawa, herbata lub czekolada z naczyń, jakimi są kubki jednorazowe z przykrywką. Te naczynia mogą pełnić kilka funkcji jednocześnie, dlatego są chętnie wykorzystywane w sprzedaży na dużą skalę, tym bardziej, że kubki plastikowe cena produkcji jest stosunkowo niska.
Jakie funkcje może pełnić kubek plastikowy z pokrywką?
Tego rodzaju naczynie przeznaczone do dystrybucji gorących napojów jest przede wszystkim lekkie, ergonomiczne oraz posiada właściwości termoizolacyjne. Gorąca kawa lub herbata nalewana w kubki jednorazowe z przykrywką dłużej zachowuje swoje walory smakowe, które są zależne od temperatury napoju.
Naczynie może być projektowane w taki sposób, że eksponowane są na nim logo firmy sprzedającej lub produkującej napoje, a także może być doskonałym nośnikiem dla kampanii reklamowych. Kubek plastikowy z pokrywką, który jest kupowany wraz z napojem przyciąga uwagę konsumenta i pozwala na przekazanie mu marketingowego przesłania, które w przyszłości może przynieść wymierne skutki, w postaci lepszej sprzedaży danego produktu.
Oczywiste jest, że kubki plastikowe cena przy kalkulacjach kosztów w masowej sprzedaży ma ogromne znaczenie dla osiąganych przez sprzedawcę zysków, ale także łatwość magazynowania i transportu tego rodzaju naczyń przemawia za powszechnym ich zastosowaniem w sprzedaży napojów na dużą skalę.
Jakie wymagania sanitarne spełniają kubki jednorazowe z przykrywką?
Jednorazowe naczynia do sprzedaży artykułów spożywczych, w tym również kubki spełniają podstawowe wymogi przepisów sanitarnych z uwagi na ich charakter oraz są tańszą alternatywą dla tradycyjnych kubków i filiżanek. Po każdym użyciu są po prostu wyrzucane do pojemników na plastik. Dlatego nie dotyczy ich reżim sanitarny, taki jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych naczyń wielorazowego użytku.
Kubki szklane, kamionkowe czy porcelanowe muszą po każdorazowym użyciu być myte, wyparzane oraz polerowane, aby mogły z powrotem trafić w ręce klienta. Te czynności są kosztowne i wymagają spełnienia szeregu przepisów sanitarno-epidemiologicznych. Jednorazowe kubki do napojów mogą być używane w miejscach, gdzie nie ma dostępu do bieżącej wody, a mycie naczyń nie ma ekonomicznego uzasadnienia.