Jakie skrzyniopalety warto wybrać dla gastronomii?

  • -

Jakie skrzyniopalety warto wybrać dla gastronomii?

Lokale gastronomiczne, które każdego dnia obsługują setki klientów, w większości przypadków posiadają własne magazyny, dzięki którym wszystkie potrzebne składniki można szybko uzupełnić. Zapasy żywnościowe w przestrzeni magazynu muszą być jednak zorganizowane zgodnie z przepisami i normami sanitarnymi. Dlatego też odpowiedzialni właściciele lokalów preferują sprawdzone systemy przechowywania, jak choćby skrzyniopalety plastikowe.

Skrzynie plastikowe duże – bezpieczne przechowywanie żywności

Obostrzone przepisy dotyczące przechowywania, przetwarzania i sprzedaży żywności oznaczają, że magazynowanie składników w dużym punkcie gastronomicznym musi podlegać rygorystycznej kontroli. Warzywa, mąka czy inne produkty sypkie nie mogą zwyczajnie zostać ustawione w dowolnym miejscu, gdzie będą czekać na swoją kolej.

Zbyt wielkie jest ryzyko związane z przedostaniem się do nich pleśni czy bakterii. Część tego rodzaju mikroorganizmów jest na tyle dobrze zaadaptowana do środowiska, że są one w stanie przetrwać obróbkę termiczną. Zaniedbanie tego aspektu BHP może niestety prostą drogą prowadzić do zatrucia lub poważniejszych problemów zdrowotnych wśród klientów. Taka sytuacja nie tylko niszczy reputację lokalu, ale także naraża go na poważne straty finansowe związane z odszkodowaniami, co może skutkować nawet bankructwem firmy.

Jeśli zdecydujemy się na kupno całkowicie bezpiecznego systemu przechowywania żywności, takiego, jak skrzyniopalety producent tego rodzaju pojemników pomoże nam wybrać modele najlepiej dostosowane do naszych wymagań. Dzięki skrzyniopaletom posiadającym wentylowane, ażurowe ścianki, w produktach nie będzie gromadzić się nadmiar wilgoci, a wygodne, szczelne pokrywy sprawią, że każdy z nich będzie dostępny od ręki.

Skrzyniopalety do gastronomii – najwyższa możliwa jakość

Skrzynie plastikowe, które produkowane są w celu długotrwałego przechowywania i przewożenia żywności, wyróżniają się spośród podobnych im modeli wyjątkową klasą użytych materiałów. W produkcję tego typu pojemników wpisana jest wielokrotna, drobiazgowa ewaluacja całości procesu, by zachować pewność, że efekt końcowy będzie spełniał unijne standardy. Jak wiadomo, przepisy UE w zakresie postępowania z żywnością należą do najbardziej szczegółowych i wymagających w skali światowej.

Firmom gastronomicznym, które wybiorą do swoich magazynów skrzyniopalety plastikowe ceny tych produktów z pewnością nie sprawią problemu. Wprawdzie atestowane pojemniki na żywność tego rodzaju muszą siłą rzeczy kosztować nieco więcej, niż choćby pojemniki na typowe, niewrażliwe na warunki otoczenia towary. Jednak w sytuacji zakupu większej partii skrzyniopalet, znani producenci chętnie biorą udział w negocjacjach ceny, a nawet oferują atrakcyjne upusty.