Nadchodząca ciepła pora roku, jaką jest lato sprawia, że kawiarnie oraz inne lokale gastronomiczne, które chcą w tym okresie przyciągnąć jak największą liczbę gości proponują smaczne i lekkie desery, takie jak sorbety oraz orzeźwiające dania, gdzie podstawą jest granita lodowa.
Czym są nowoczesne desery lodowe?
Obecnie gastronomia stawia na lekkie, niskokaloryczne i zdrowe desery, gdzie podstawowym składnikiem jest granita lodowa, która powoduje utrzymanie niskiej temperatury, dzięki temu są one doskonałym orzeźwieniem w upalne letnie dni.
Przy użyciu specjalnych urządzeń, takich jak granitor oraz maszyna do sorbetów wytwarza się z naturalnych soków owocowych oraz soczystych owoców doskonałe desery, które są odpowiednie zarówno dla dorosłych, dzieci, jak i dla osób dbających o linię.
Sorbety oraz desery na bazie granity nie są przesłodzone, nie zawierają nadmiernej ilości kalorii, a co najważniejsze są zdrowe i nie powodują żadnych reakcji alergicznych.
Jakie desery mogą być przyrządzane na bazie granity i sorbetów?
Posiadając na wyposażeniu dobrej jakości granitor, można zaproponować gościom praktycznie nieograniczoną ilość rodzajów deserów owocowych, kawowych i wielu innych. Ich smak zależy od smaku zastosowanych owoców lub soków. U producentów oraz importerów można zamówić soki i syropy przeznaczone do produkcji granity w tak wielu smakach, w tym niezwykle egzotycznych, że stworzenie niepowtarzalnego deseru nie jest żadnym problemem.
Maszyna do sorbetów jest obecnie praktycznie obowiązkowym wyposażeniem każdej kawiarni, ponieważ klienci coraz częściej zamawiają niskokaloryczne, zdrowe i naturalne lody oraz desery owocowe. Posiadając tego rodzaju urządzenie personel może na bieżąco przyrządzać świeże i bardzo smaczne orzeźwiające słodkości, które z pewnością znajdą uznanie u spożywających je gości.
Co z użyciem granity można zaproponować miłośnikom kawy?
Posiadając maszynę do granity lub sorbetów nie tylko można przygotować smaczne desery, ale przede wszystkim wiele rodzajów mrożonych kaw. Są one niezwykle popularne, a można je przyrządzać na mnóstwo sposobów.
Najbardziej popularne są kawy frappe, ice caffe oraz inne warianty, które tworzone są w zależności od smaku i rodzaju dodatków. Do ich przygotowania granita lodowa jest po prostu niezbędna, ponieważ daje odpowiednią konsystencję napoju.