Skip to content Skip to footer

Suszone warzywa – podstawa każdej zupy w sezonie zimowym

Na fali zainteresowania ekologią oraz zdrowym odżywianiem wielu użytkowników przypomniało sobie także o suszonych warzywach, które przez wiele lat były jedyną dostępną postacią warzyw w sezonie jesienno-zimowym. Dlaczego zatem warto sięgnąć po suszone warzywa i co oferują producenci takiej żywności?

Jakie warzywa znajdują się w mieszance suszonych warzyw

Susz warzywny, jaki wielu konsumentów kojarzy, ma najczęściej postać drobno pociętej mieszanki warzyw, idealnej do wykorzystania jako dodatek smakowy do zup i sosów. Takie mieszkanki składają się zazwyczaj z marchwi, pietruszki, można w niej znaleźć czasem także suszoną cebulę czy czosnek.

Nie jest to jednak jedyna postać, w jakiej dostępne są warzywa. Producenci ekologicznej żywności suszą i paczkują m.in. marchew, pietruszkę, pasternak, buraki czerwone, pory, ziemniaki, cebulę i czosnek, oferując je w różnych postaciach.

Warzywa suszone – równie zdrowe jak naturalne

Suszone warzywa mogą być pokrojone w kostkę, mogą mieć postać drobnych wysuszonych wiórków czy płatków. W mieszankach z przyprawami do zup pojawia się zazwyczaj grys warzywny o zróżnicowanej wielkości, rzadziej jest to warzywny puder.

Oczywiście niektóre warzywa nie są dostępne we wszystkich postaciach. I tak pomidory nie są zazwyczaj krojone na kostkę, a są dostępne jako płatki suszonych warzyw, grys i puder warzywny. Podobnie w trzech wymienionych postaciach dostępny jest także czosnek, choć niektórzy producenci oferują także wysuszone plasterki czosnku.

Jak wykorzystać warzywa suszone w kuchni

Wygodna postać suszu, dostępnego zarówno w postaci bardzo drobnej, jak i płatków czy kostki, sprawia, czy warzywa w takiej postaci pojawiają się bardzo często w nowoczesnej kuchni. Wystarczy bowiem gotową mieszankę warzyw wrzucić do wrzątku, aby cieszyć się smakiem warzywnego bulionu czy aby w krótkim czasie móc doprawić aromatyczny sos warzywny. Warzywa do przygotowania domowej przyprawy do dań można przygotować również samemu. Można w tym celu wykorzystać również warzywa suszone w postaci grysu czy pudru warzywnego.

Jednak gotowanie suszonych warzyw nie musi być jedyną metodą na domowe ich wykorzystanie. Wielu blogerów kulinarnych wykorzystuje suszone pomidory, łącząc je z oliwą z oliwek. Do takich potraw potrzebne są jednak pomidory suszone w plastrach lub w całości, które oferują producenci z Włoch i Hiszpanii. Jako dodatek do sałatek można wykorzystać suszoną cebulę, paprykę czy brokuły. W przypadku suszonych buraków czerwonych należy pamiętać, że zaledwie 100 gramów suszu zastępuje aż 1 kg surowych buraków.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Ogrodnik S.A.