Skip to content Skip to footer

Pięć konwekcyjny parowy – podstawowe pytania i odpowiedzi

Piec konwekcyjny parowy to dzisiaj coraz bardziej popularne rozwiązanie w wielu punktach gastronomicznych. Czy rzeczywiście opłaca się w nie inwestować? Co to w ogóle dokładnie jest? Jak przedstawiają się jego zalety? Na te wszystkie pytania odpowiemy poniżej.

Co to jest piec konwekcyjny parowy?

Na początek wytłumaczmy w ogóle, co to za rodzaj pieca i do czego w zasadzie on służy. Otóż w tym piecu za pomocą temperatury można przygotować potrawę na w zasadzie dowolny sposób. A zatem można ją ugotować, upiec, podgrzać, uwędzić, grillować itp.

Dodatkowo można to wszystko robić równocześnie pod warunkiem oczywiście zastosowania tej samej temperatury i wilgotności. Właśnie – tu należy nadmienić, że ważnym parametrem jest również wilgoć. Obecna para wodna sprawia, że potrawy równomiernie otrzymują ciepło, a ponadto nie wysuszają się i zachowują w pełni swoje walory zdrowotne, estetyczne i smakowe.

Jak wyglądają zalety i wady pieców konwekcyjnych parowych?

Część zalet została już powyżej przedstawiona. Warto jeszcze do nich dodać, że dzięki obecnej cyrkulacji powietrza, zapachy poszczególnych potraw nie mieszają się. Co więcej, obecny jest również specjalny program regeneracji potraw, który sprawia, że możemy podgrzać przyrządzoną wcześniej potrawę bez straty jej walorów. Warto jeszcze zaznaczyć, że takie piece konwekcyjne parowe w zasadzie przy właściwej konserwacji charakteryzują się naprawdę niską awaryjnością.

Jak zaś prezentują się wady? W zakresie warto zaznaczyć, że w zasadzie to jest ich dość mało. Przede wszystkim jednakże trzeba zaznaczyć, że jeśli potrawy wymagają odmiennych parametrów temperatury itp. to jednak nie możemy ich przyrządzić razem.

Czy piec konwekcyjny parowy nadaje się do użytku domowego?

Niespecjalnie. Generalnie, jak widać, takie piece mają naprawdę bardzo wiele zalet, niemniej jednak niespecjalnie nadają się do użytku domowego. Dlaczego?

Otóż zdecydowanie warto podkreślić, że piece te stanowią doskonałe rozwiązanie pod kątem ekonomicznym do punktów gastronomicznych. Tu bowiem ich cena jest relatywnie niska. Co więcej – możliwość przygotowania kilku potraw naraz oszczędza nam wiele czasu, sprawia, że możemy przyjąć więcej klientów i ogólnie nam ułatwia zarządzanie lokalem. Oprócz tego obniża wydatki za prąd. W domu niestety gotujemy za mało potraw, aby takie rozwiązanie się opłacało.

Piece konwekcyjno parowe dostępne są w ofercie sklepu Gastroprodukt.pl

Leave a comment