Skip to content Skip to footer

Najlepsze warunki smażenia

By patelnie ze stali nierdzewnej były najlepszymi przyjaciółmi i kucharza, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie do pracy w kuchni. Cały czas mówi się, że patelnie ze stali nierdzewnej wymagają wcześniejszego wygrzania, które sprawi, że patelnia dopasuje się do maszynki, na której jej używamy. Dzięki temu też będzie ona równomiernie rozprowadzała ciepło.

Pierwsze kroki

Hartowanie nowej patelni ze stali nierdzewnej to pierwszy krok, który pozwoli nam przygotować ją do dalszej pracy. Niezwykle ważne jest to, aby patelni nie przegrzać powyżej 250 stopni Celsjusza. Sam proces hartowanie patelni może trwać nawet do kilku miesięcy jednak nie ma się co stresować, kiedyś proces hartowania minie. a wówczas patelnia ze stali będzie niezastąpiona w kuchni.

Jak smażyć na patelni ze stali nierdzewnej?

Choć wydaje się, że proces smażenia na patelni ze stali nierdzewnej niczym nie różni się od przygotowywania potraw na patelniach np. z powłoka teflonową, to jednak konieczne jest, aby przestrzegać kilku ważnych zasad. Dzięki temu, po pewnym czasie smażenie na patelni ze stali nierdzewnej będzie przyjemne. Na patelni ze stali nierdzewnej nie można smażyć potraw w wysokich temperaturach. Jednocześnie należy unikać przegrzania patelni. Potrawy najlepiej jest smażyć z wykorzystaniem wysokotemperaturowych olejów typu olej ryżowy czy oliwa z oliwek.

Idealne warunki do smażenia

Warto pamiętać, że patelnie ze stali nierdzewnej będą najlepiej się sprawować kiedy będą rozgrzewane na mniejszym płomieniu czy mocy palnika niż typowe patelnie żeliwne. W przypadku patelnie ze stali nierdzewnej wystarczy nawet 1/3 mocy palnika, by doskonale rozgrzać patelnię. Kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu patelni do smażenia czy duszenia, doskonałym rozwiązaniem jest wstawienie patelnia ze stali nierdzewnej do piekarnika. Wówczas patelnia szybciej się wygrzeje i będzie równomiernie rozprowadzać ciepło. Tu jednak również trzeba trzymać się zasady, że maksymalna temperatura nagrzewania patelni nie może przekroczyć 250 stopni. Idealnie kiedy patelnia ze stali nierdzewnej nagrzewane są do maksymalnej temperatury równej 220 stopni. Odpowiednie traktowanie patelni sprawi, że będzie nam ona służyła przez długie lata w kuchni.

Patelnie ze stali nierdzewnej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Leave a comment