Bhp przetworów domowych – o czym trzeba pamiętać?

  • -

Bhp przetworów domowych – o czym trzeba pamiętać?

Wiele osób przygotowując domowe przetwory napotyka na różne trudności. Najczęstszą jest oczywiście przedwczesne psucie się przetworów, co spowodowane jest zazwyczaj nieprzestrzeganiem zasad BHP związanych z ich produkcją. Jak zadbać o przetwory, by mogły pozostać dobre jak najdłużej? O czym pamiętać?

Dlaczego przetwory się psują?

Przetwory psują się z dwóch zasadniczych powodów. Po pierwsze do psucia się przetworów owoców i warzyw dochodzi z powodu namnożenia się w nich niepożądanych bakterii. Najczęściej są to bakterie gnilne, które odpowiedzialne są za zmętnienie przetworów i pojawienie się wyjątkowo nieprzyjemnego zapachu, a także zmianę tekstury przetworów, które stają się miękkie i obślizgłe. Innym rodzajem bakterii, które mogą pojawiać się w przetworach są bakterie kwasu mlekowego. W przetworach kiszonych są one pożądane, a nawet konieczne, ale w przypadku przetworów marynowanych w occie, ich pojawienie się prowadzi do zepsucia.

Drugim głównym powodem jest namnożenie się w przetworach grzybów, a przede wszystkim różnego rodzaju pleśni. Rzadziej są to drożdże. Jeżeli tak się stanie, przygotowane owoce i warzywa stają się nie tylko niesmaczne, ale najczęściej również trujące, dlatego w żadnym wypadku nie powinno się ich spożywać. Należy przy tym zaznaczyć, że bakterie odpowiedzialne za psucie się przetworów, a także zarodniki grzybów obecne są praktycznie wszędzie. Dlatego, aby uniknąć zepsucia przygotowanych warzyw i owoców, należy przestrzegać określonych zasad. Widać to bardzo dobrze na przykładzie przetworów przygotowywanych profesjonalnie, jak na przykład dostępne na stronie https://sklep.vitapol.net/sliwki-w-occie-winnym.html śliwki w occie.

Jak profesjonalnie wykonywane są przetwory?

Profesjonalne przygotowanie przetworów wiąże się nie tylko z odpowiednim przygotowaniem składników, ale również odpowiednim potraktowaniem słoików, w których się znajdą i używanych w produkcji narzędzi. Zarówno szkło słoików, jak i materiały z jakich wykonane są narzędzia na poziomie mikroskopowym mają porowatą strukturę, przez co całkowite usunięcie z nich bakterii i grzybów jest trudne. Jednak jak pokazuje doświadczenie producentów przetworów takich jak śliwki w occie winnym, dostępnych na stronie https://sklep.vitapol.net/sliwki-w-occie-winnym.html nie jest to niemożliwe.

Bakterii pozbyć się jest stosunkowo najłatwiej. Wystarczy tu solidne wygotowanie słoików, wieczek i narzędzi używanych w produkcji. We wrzącej wodzie giną praktycznie wszystkie bakterie, które mogą zaszkodzić przetworom. Zdecydowanie trudniej jest z zarodnikami grzybów. Do ich usunięcia niezbędny jest autoklaw, czyli urządzenia, w którym uzyskuje się parę wodną o bardzo wysokiej temperaturze i pod bardzo wysokim ciśnieniem. Można jednak ich ilość znacznie ograniczyć, przez na przykład wypiekanie słoików, albo wygotowywanie ich w szybkowarze. Jak pokazuje doświadczenie producentów przetworów takich jak śliwki w occie dostępne na stronie sklep.vitapol.net/sliwki-w-occie-winnym.html stworzenie bezpiecznych przetworów, które zachowują przydatność do spożycia na bardzo długo jest jak najbardziej możliwe.