Hibiskus używany był w celach leczniczych od pradawnych czasów. Jego właściwości są doceniane także w dzisiejszych czasach. Ketmia jest łatwo dostępna. Możemy ją nabyć w postaci herbatek owocowych w każdym sklepie spożywczym. Jest niewymagająca jako roślina łąkowa. Możemy ją więc uprawiać we własnym ogródku.
Malwa sudańska i jej właściwości potwierdzone naukowo
Potwierdzono, że hibiskus ma moc prozdrowotną. Naukowcy zbadali ketmię bardzo dokładnie. Dzięki nim wiemy, że hibiskus właściwości ma bez liku. Zawiera on bowiem polifenole, śluzy, antocyjany, flawonoidy, witaminy (głównie wit.C), minerały i wiele innych bardzo cennych składników.
Wszystkie są godne uwagi, a stosowanie malwy sudańskiej w naszym domu winno stać się codziennym rytuałem. Ten rytuał warto prowadzić zwłaszcza w okresach, gdy najczęściej narażeni jesteśmy na przeziębienia. Obowiązkowo, gdy mamy obniżoną odporność. Oczywiście właściwości ketmi są o wiele szersze.
Jakie Hibiskus właściwości posiada względem naszego zdrowia?
Ketmia zadba o naszą wątrobę. Poprawi pamięć. Przyczyni się do wydalania z organizmu toksyn (jest moczopędna). Działa przeciwskurczowo i łagodnie pomaga w wypróżnianiu (jest lekko przeczyszczająca). Wzmacnia odporność. Leczy stany zapalne i bakteryjne zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
Sudańska malwa doskonale wygładza cerę. Warto dodawać ją do kąpieli, a także myć codziennie twarz jej wywarem. Można też korzystać z gotowych kosmetyków z zawartością malwy, takich jak toniki, wody micelarne, kremy, żele itp.
Oprócz tego, że malwa korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, z powodzeniem możemy jej używać w kuchni. Świetnie nadaje się do przygotowywania galaretek, kisieli, ciast, marmolad, dżemów, nalewek, syropów.
Malwa sudańska na kobiece dolegliwości i menopauzę
Picie wywaru z kwiatów malwy łagodzi przykre objawy towarzyszące kobietom podczas przekwitania. Dobrze też wpływa na układ rozrodczy miesiączkujących dziewcząt. Reguluje okres, zmniejsza bóle menstruacyjne.
Do tego typu schorzeń wywar przygotowuje się następująco. Świeże lub suszone płatki malwy zalać zimną wodą i postawić na wolnym ogniu. Podgrzewać, aż się woda zagotuje. Zdjąć garnek z ognia i przykryć, by wywar naciągnął. Pić przygotowany wywar z malwy po jednej szklance rano i wieczorem.