Skip to content Skip to footer

Pomysły na przetwory z buraków

Polskie gospodynie domowe bardzo chętnie przyrządzają różnego rodzaju dania i przetwory z buraków. Nie powinno to nikogo dziwić, w końcu warzywo te jest uprawiane na naszych ziemiach i dostępne w każdym zakątku kraju. Warto dowiedzieć się, co czyni buraki tak interesującymi i przede wszystkim, co można z nich wyczarować.

Dlaczego warto spożywać buraki

Buraki mają wiele zalet. Najważniejszą z nich jest oczywiście szereg wartości odżywczych. Buraki bogate są w przeciwutleniacze, co jest szczególnie ważne przy profilaktyce, a także leczeniu niedokrwistości. Te pyszne, czerwone warzywa pomagają też osobom z nadciśnieniem, minimalizując ryzyko wystąpienia przypadłości takich jak zawał serca, czy udar mózgu.Jako ostatnią, ale ciągle ważną zaletę należy wymienić ich niską cenę. Ze względu na to, że warzywo te jest chętnie uprawiane w Polsce i przy marży nie są uwzględniane koszty importu, buraki mogą często gościć na stole także osób o skromnym budżecie domowy.

Burak gwarancją zdrowia dla kobiet

Spożywanie buraków jest ważne zwłaszcza dla pań. Powinny one zostać włączone do diety w okresie ciąży, gdyż zawierają kwas foliowy – zdaniem wielu lekarzy niezbędny do poprawnego rozwoju maluszka. Aby urozmaicić jadłospis, warto przygotować przetwory z buraków i spożywać to warzywo w różnej postaci.Także kobiety przechodzące menopauzę powinny oswoić się z burakami, gdyż te łagodzą dolegliwości związane z tym trudnym czasem.

Jak powinniśmy przygotowywać buraki?

Najpopularniejszym sposobem na włączenie tego warzywa do jadłospisu rodziny są oczywiście przetwory z buraków. Kto z nas nie pamięta mamy czy babci przygotowującej sałatki z buraków do obiadu. Sałatka ta jest bajecznie prosta do zaserwowania, wystarczy bowiem zetrzeć buraki na tarce i podsmażyć. Aby zaoszczędzić czas, możemy jednorazowo przygotować więcej takiej sałatki, a następnie umieścić ją w słoikach i zawekować. Dzięki temu przez parę miesięcy będziemy mogli cieszyć się burakami bez spędzenia dodatkowego czasu w kuchni.Dla osób nieprzepadających za klasycznymi przetworami z buraków, a poszukujących niestandardowych smaków, świetnym rozwiązaniem będzie przyrządzenie soku z kiszonych buraków. Jest to proces bardzo prosty, lecz niestety niezbyt szybki. Aby przygotować taki sok, należy zalać obrane, surowe buraki wodą niegazowaną z dodatkiem wody po ogórkach kiszonych. Po około tygodniu kiszenia pod przykryciem, sok jest gotowy do spożycia. Wystarczy szklanka dziennie, aby zachować zdrowie.