Na rynku dostępne jest bardzo wiele rodzajów napojów, więc zdecydowanie jest z czego wybierać. Możemy znaleźć napoje, syropy i soki od producenta syropów. Czym różną się one od siebie i które z nich najbardziej warto kupować?
Syropy i soki od producenta syropów – czym się od siebie różnią?
Sok bezpośredni został wykonany z surowych owoców i warzyw. Produkuje się go poprzez wyciskanie lub tłoczenie. Będzie on jedną z najzdrowszych opcji, ale też takich, które mają najkrótszy termin przydatności.
Sok z soku zagęszczonego tworzy się z soku bezpośredniego, do którego dodaje się wodę, którą później się odparowuje. Będą one nieco bardziej gęste, niż zwykłe soki.Sok naturalnie mętny to taki, który nie został przefiltrowany. Znajdują się więc w nim cząstki owoców. Warto go pić, bo mówi się, że zapobiega on nowotworom i sprawia, że starzejemy się wolniej. Wspomaga on też naszą odporność.
Sok przecierowy – czy watro go pić?
Oprócz wymienionych syropów i soków od producenta syropów na rynku dostępny jest też sok przecierowy, który tworzy się poprzez przecieranie owoców i warzyw. Będzie on nieco bardziej gęsty, niż pozostałe rodzaje soków. Zdecydowanie warto go pić, bo zawiera on bardzo dużo witamin i minerałów.Sok przecierowy reguluje pracę jelit i nie zawiera sztucznych dodatków. Prawo unijne zabrania dodawania do nich barwników, aromatów oraz substancji konserwujących. Będzie on miał jednak więcej kalorii, niż pozostałe soki.
Co z napojami i syropami?
Napój produkuje się z soku lub przecieru z owoców i warzyw. Ilość soku w napoju wynosi minimalnie dwadzieścia procent. Pozostała część to woda, cukier oraz kwas cytrynowy w odpowiednich proporcjach. Mogą one zawierać sztuczne dodatki oraz barwniki. Zdecydowanie lepiej będzie zdecydować się na sok.
Syropy i soki od producenta syropów zdecydowanie powinny być częścią naszej diety. Syrop jest mocno słodzonym sokiem, który musi zawierać przynajmniej 66 procent samego soku. Taki sok gotuje się, po czym dodaje się do niego cukier, dzięki czemu powstaje gęsty płyn. Zwykle ma on wiele cukru, dlatego nie powinniśmy używać go w dużych ilościach. Możemy wymieszać go z wodą lub dodać bezpośrednio do alkoholu oraz deserów. Zdecydowanie warto jednak szukać takich syropów, które będą miały syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru. Dzięki temu będą one dla nas zdrowsze i będą miały mniej kalorii. Ważne jest jednak to, żeby przede wszystkim kupować naturalne soki, które będą miały najwięcej witamin pozyskanych ze świeżych owoców i warzyw.