Skip to content Skip to footer

Jak wykorzystać maszyny do granity?

Orzeźwiające napoje cieszą się dużą popularnością, szczególnie w letnim sezonie. Maszyny do lodu, pozwalają wykonać wyśmienite granity w postaci napojów lodowych, shake’ów, sorbetów oraz mrożonych jogurtów. Granitory znajdują zatem swoje zastosowanie w restauracjach, lodziarniach czy barach.

Maszyny do granity

Tego rodzaju urządzenia sprawdzą się nie tylko w profesjonalnej gastronomii, ale również w szkołach obwoźnych food-truckach. Przyrządzanie schłodzonych lub mrożonych napojów jest możliwe dzięki zastosowaniu 1, 2 lub trzech niezależnych od siebie zbiorników. Każdy z nich może pomieścić nawet 15 l płynów. Granitory pozwalają zatem na jednoczesne serwowanie napojów o różnych smakach.

Maszyny do lodu są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz innych surowców, bezpiecznych podczas bezpośredniego kontaktu z żywnością. Poszczególne zbiorniki granitora są łatwe w montażu, dlatego można je bez trudu czyścić. Urządzenia posiadają również oszczędny tryb pracy, a ich obsługa odbywa się za pomocą przycisków. Utrzymanie stałej konsystencji zawartości zbiornika zapewnia mieszadło.

Smaczne i estetycznie podane

Maszyny do granity są wyposażone w przezroczyste zbiorniki na napój bazowy. Podnosi to dodatkową atrakcyjność przygotowywanych napojów i cieszy się dużym zainteresowanie wśród najmłodszych klientów. Granity mogą być również zabarwione na intensywne, przyciągające uwagę kolory, dzięki zastosowaniu stworzonego w tym celu- granulatu. Sprawdza się to szczególnie w pubach i barach, podczas serwowania drinków z dodatkiem alkoholu.

Maszyny do przygotowania granity, mimo dużej pojemności zbiorników- zajmują stosunkowo mało miejsca. Ich nowoczesny design doskonale wpisuje się tej w klimat każdego punktu gastronomicznego. Urządzenie tego rodzaju mogą się też poszczycić dużą wydajnością pracy, przy optymalnym zużyciu energii.

Decyzja o zakupie

Większość punktów gastronomicznych, serwujących swoim klientom zimne napoje i desery- nie wyobraża sobie swojej pracy bez wysokiej jakości granitora. Urządzenia te są jednak stosunkowo kosztowne, w szczególności zaś modele wyposażone w trzy niezależne zbiorniki na napoje.

Stąd też dużą popularnością cieszą się granitory dostępne w leasingu lub do wynajęcia. Jest to szczególnie korzystne przy znacznej sezonowości schłodzonych napojów co powoduje, że w okresie jesienno- zimowym znacznie spada zainteresowanie na orzeźwiającą granitę.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/maszyny.html

Leave a comment