Jak zrobić dobry chrzan tarty?

  • -

Jak zrobić dobry chrzan tarty?

W dzisiejszych czasach w sklepach spożywczych mamy bardzo szeroki wybór jeżeli chodzi o chrzan tarty oraz specjalne smakowe kremy na bazie chrzanu. Nic jednak nie smakuje tak dobrze jak domowy chrzan, który został przygotowany samodzielnie.

Domowy chrzan

Domowy chrzan tarty to doskonały dodatek przede wszystkim do wielkanocnych wędlin oraz pasztetów, dlatego też gospodynie domowe zajmują się jego produkcją najczęściej w okresie świątecznym.

Tarty chrzan ma bardzo wiele zalet, dlatego też cieszy się tak wielkim zainteresowaniem wśród domowników. Utarty na świeżo chrzan, w odróżnieniu od gotowego produktu ze sklepu ma zdecydowanie mocniejszy aromat. Przygotowując własny chrzan będziemy mieć również 100% pewność, że nie zawierać on będzie żadnych konserwantów oraz sztucznych barwników. Przygotowując własny chrzan będziemy mogli go również odpowiednio doprawić do swojego indywidualnego gustu.

Jak przygotować chrzan

Na samym początku musimy zainwestować w porządne korzenie chrzanu. Przy zakupie należy zwracać szczególną uwagę na to, aby korzenie chrzanu były twarde i jędrne. Z jednego kilograma gotowego produktu, powinnyśmy otrzymać od 3 do 4 niewielkich słoiczków tartego chrzanu.

Korzenie chrzanu należy bardzo dokładnie wyszorować pod gorącą wodą i cienko obrać, pozbywając się wszelkich plamek. Po dokładnym obraniu korzenie należy ponownie przepłukać i osuszyć. Najtrudniejszym elementem jest samo tarcie chrzanu. Aby ustrzec się przed szczypaniem oczów, należy obrane korzenie chrzanu schować do zamrażalnika lub na godzinę wstawić do zimnej wody.

O czym warto jeszcze pamiętać?

Przed tarciem chrzanu powinnyśmy pamiętać również o tym, aby otworzyć szeroko okno kuchenne. Chrzan pod wpływem tlenu bardzo szybko ciemnieje, dlatego też warto na dnie miski, do której ucieramy chrzan wlać kilka łyżeczek soku z cytryny. Jeżeli nie mamy soku z cytryny, to możemy skorzystać z octu jabłkowego.

Chrzan powinno ucierać się na tarce, która ma bardzo małe oczka. Im drobniej zetrzemy chrzan, tym więcej niesamowitego aromatu uwolnimy. Osoby, które preferują łagodniejszy chrzan tarty, powinny zaraz po utarciu przełożyć całą masę chrzanową na sito i dokładnie przelać je gorącym wrzątkiem. Bardzo ważne jest również odpowiednie przyprawienie otrzymanej masy. Chrzan tarty najczęściej przyprawia się solą, cukrem, octem lub sokiem z cytryny. Proporcje i przyprawy tak naprawdę zależą od naszych indywidualnych kubeczków smakowych.

Chrzan tarty kupisz na sklep.vitapol.pl