Jak przygotować barszcz czerwony z koncentratu?

  • -

Jak przygotować barszcz czerwony z koncentratu?

Idealny barszcz powinien nie tylko doskonale smakować, ale też być bardzo aromatyczny. Jego znakiem rozpoznawczym jest wyraźny, intensywny posmak oraz naturalnego pochodzenia składniki. Jak przygotować zupę, która zachwyci smakiem, a jednocześnie nie będzie trudna w przyrządzeniu? Najlepszym sposobem na osiągnięcie tego celu jest sięgnięcie po wysokiej jakości koncentrat barszczu czerwonego. Jak go wybrać i jak stosować, żeby zupa zachwyciła nawet najbardziej wymagających wielbicieli polskiej kuchni?

Barszcz czerwony na bazie koncentratu – jak uzyskać idealny smak?

Przygotowanie wyraźnej w smaku zupy bez użycia koncentratu jest bardzo trudne. Żeby aromat był intensywny i mocno wyczuwalny, trzeba użyć bardzo dużej ilości buraków najwyższej jakości oraz odpowiednio dobranych przypraw.
Doskonałym sposobem na wydobycie z barszczu czerwonego maksimum smaku jest użycie koncentratu. Ten skutecznie podkreśli smak i nada zupie wyraźnego smaku. Barszcz będzie zachwycał mocnymi nutami i świetnie smakował nawet podany samodzielnie, bez żadnych dodatków. Odpowiednio dobrany koncentrat barszczu czerwonego to najlepszy przepis na tradycyjny, polski barszcz.

Jak wybrać koncentrat barszczu czerwonego?

Nie bez znaczenia dla smaku zupy jest jakość i rodzaj wybranego koncentratu. Ten powinien odpowiadać rodzajowi barszczu, który ma zostać przygotowany. Warto pamiętać, że inny smak chcemy osiągnąć, przygotowując klasyczny barszcz czerwony, inny – kiedy gotujemy barszcz ukraiński. Istotnym kryterium będzie także gęstość zupy – czy jesteśmy w trakcie przygotowywania gęstego buraczanego kremu czy myślimy raczej o tradycyjnym, czerwonym barszczu pitnym?
Na te pytania powinniśmy sobie odpowiedzieć, zanim wybierzemy się do sklepu, żeby wiedzieć, jakiego produktu szukamy. Jeśli zupa ma mieć łagodny, delikatny smak, do jej przygotowania wystarczy koncentrat barszczu czerwonego o niskiej koncentracji buraków. Jeśli zupa ma być gęsta i intensywna, ważne, żeby koncentrat zawierał jak największą ilość buraków. Może być także dodatkowo doprawiony np. pieprzem czy ziołami.
Lepiej unikać koncentratów z niepotrzebnymi ulepszaczami: barwnikami czy aromatami sztucznego pochodzenia, które co prawda przyciągają ładnym kolorem czy zapachem, ale w dłuższej perspektywie nie są dobre dla naszego zdrowia.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net